2004

Märksõna: rahvusvaheline tegevus

mittetulundusühing EESTI VÄITLUSSELTS
sihtasutus E-riigi Akadeemia
vabatahtlik Riina Kuusik
missiooniinimene Elmar Tampõld

Eraldi märgiti ära 15. aastaseks saav Avatud Eesti Fond

Eesti Väitlusselts

1994.a. Avatud Eesti Fondi programmina alustanud liikumine, mis 1998.a. mood. Iseseisva MTÜ. Tänaseks on kasvanud rohkem kui 500 inimest üle Eesti siduvaks organisatsiooniks. Eesti Väitlusseltsi missiooniks on juurutada mõtteviisi, et ühiskondlikus dialoogis saab määravaks tugevam argument.

Igal aastal korraldab EVS 25-30 kõne- ja väitlusüritust Eesti keskkoolinoortele ja tudengitele. Korraldatud üritused:
– avalike väitluste sari Fookus
– Eesti meistrivõistlused väitluses
– Rapla harjutuskohtu turniir
– Rahvusvaheline turniir Tartu Open (mainekaim iga-aastane rahvusvaheline turniir, mida EVS korraldab, ja on üks suuremaid rahvusvahelisi tudengite väitlusturniire maailmas)
– Ülevabariigiline kõnevõistlus
– Tour de EL- EST rattatuur (rattamatk mööda eestimaad koos EL teemaliste avalike väitlustega)
– Rahvusvaheline väitlusorganisatsiooni IDEA noortefoorum 2004
– Rahvusvaheline väitlusturniir LATEST 2005
MTÜ Eesti Väitlusseltsi liikmed on osalenud järgmistel üritustel:
– Maailma väitlusmeistrivõistlused keskkooliõpilastele ja tudengitele
– Euroopa väitlusmeistrivõistlused tudengitele
– Rahvusvaheline väitlusorganisatsiooni IDEA noortefoorum
– Cambridge Inter- Varsity tudengiturniir
– London College of Law Inter- Varsity tudengiturniir
– Rahvusvahelised turniirid Lätis, Leedus, Sloveenias, Saksamaal

2004. aastal korraldas EVS veel lisaks väitluse rahvusvahelise suvefoorumi Youth Forum 2004, kus osales üle 200 väitleja 43st erinevast riigist. Foorum toimus 23. juuli – 5. august Roostal (www.debate.ee/idea2004).

EVSi väitlejad on aastaid (erinevatel üritustel erinevalt) osalenud väitluse maailma- ja Euroopa meistrivõistlustel nii tudengite kui keskkooliõpilaste arvestuses. Hetkel on Eesti esindus võistlemas Kanadas, keskkoolide väitluse MMil. Koostöös Läti ja Leedu väitlusliikumistega asutasid meie 2 tudengiklubi (Tallinna Väitlusklubi ja Tartu Üliõpilaste Väitlusklubi) mõni kuu tagasi Balti Väitlusassotsiatsiooni (Baltic Association of Debating)

EVS on eesrindlik IT-lahenduste kasutaja Eesti 3. sektoris. Youth Forum 2004 korraldustoimkonnas oli 12 inimest 3 erinevast Eesti linnast, kes korraldasid ürituse ära 2 füüsilise koosolekuga. Kogu ülejäänud töö tehti Internetis. Selleks väljatöötatud tarkvaralahendus Ghaya osteti peale laagri toimumist IDEA poolt kõikide järgnevate IDEA ürituste korraldamiseks.

Lisaks välistegevusele korraldati 2004.a. rahvusvahelist noortefoorumit koostöös maailma suurima väitlusliikumist ühendava katusorganisatsiooniga IDEA www.debate.org. Hetkel on EVSi juhatuse esinaine Katrin Viru ka IDEA nõukogu esinaine (IDEA Board of Directors).

www.debate.ee

Aasta sihtasutus
E-riigi akadeemia

E- Riigi Akadeemia Sihtasutus (eGA) on mittetulunduslik infoühiskonna arendus- ja analüüsikeskus, mis loodi 2002. aastal Eesti Vabariigi Valitsuse, ÜRO Arenguprogrammi (UNDP) ja Avatud Ühiskonna Instituudi (OSI) vastastikuse mõistmise memorandumi alusel.

EGA eesmärkideks on:
– koolituste, uuringute ja koostöövõrgustike kaudu tagada infoühiskonna jätkusuutlik areng;
– kujuneda IKT-valdkonna analüüsi- ja kompetentsikeskuseks Euroopas

Kõige olulisemaks saavutuseks on Tiigrihüppe eksport Gruusiasse. See on muutumas riiklikuks programmiks. Gruusia valitsus oli otsustanud erastamisrahadest suunata osa otse loodavasse Tiigrihüppe sihtasutuse fondi ja küsisid E-galt prognoosi, kui palju läheb ressurssi kõigi koolide kaasamiseks (siiani on fond saanud 2.4 miljonit dollarit esimeseks aastaks ja nüüd soovitakse kogu ressursivajadus riiklikult katta).

2003 – 2004 on E-riigi akadeemia tegev 18 riigis ja jõutud tegevusega ka Aafrikasse, Namiibiasse- E-riigi akadeemia on töötanud järgmiste riikidega: Mongoolia, Ukraina, Tajikistan, Uzbekistan, Balkani maad, Makedoonia, Gruusia, Moldaavia, Kasahhi, Bulgaaria.

www.ega.ee

Aasta vabatahtlik
Riina Kuusik

Riina on inimene kes usub et maailmas saab asju muuta vaid siis, kui ise muutustes osaleda, isegi kui see on vaid piisk meres. Ta on energiapomm, kelle kohalolek paneb ka kõige igavama seltskonna kihisema; "sillaehitaja" st. ta suudab ka vaenutsevad osapooled koostööd tegema panna et "jõest" üle saada; tolerantne tänu suurele silmaringile ja oskusele analüüsida tema ümber toimuvaid asju (sh akadeemiliselt); pisipoja ema, keda ta armastab sama palju kui inimesi, kes temaga ühel lainel maailma tahavad paremaks kohaks muuta

Riina on Eestis täiesti eriline seetõttu, et on vabatahtlikult läinud Sudaani põgenikelaagritesse sealseid inimesi aitama.

Riina tõi arenguabi teema ühenduste kõnepruuki ning osales Eesti arenguabi poliitika kujundamisel. Meie tunneme teda ka Eesti pagulasabi pikaajalise liidrina. Tal on täiesti ebaeestlaslik temperament ning võime teisi sütitada.

Küsimusele, miks peaksime kaugete riikide asjadesse oma nina toppima, kes selle eest maksab ning mis kasu sest kőigest on, vastab Riina eelmise nädala Rohelises väravas ilmunud intervjuus järgmiselt: teisi aidates aitame tegelikult iseennast.

www.greengate.ee

Aasta missiooniinimene
Elmar Tampõld

Elmar Tampõld on Tartu Ülikooli auliige, Kanada ja Eesti Vabariigi kodanik, rahvusvaheliselt tunnustatud arhitekt ja ettevõtja ning Välis-Eesti silmapaistev haridustegelane.

Aasta missiooniinimeseks valisime ta seepärast, et Elmar Tampõld lõi Toronto Ülikooli juurde Eesti ainelise õppetooli (Estonian studies) ning ta on Toronto ülikooli Tartu College arhitekt ja looja. Seda ideed tutvustas ta 1967 teistele eestlastele. Tartu College (1970) Torontos on arhitektuurilise ja ettevõtlusidee suurepärane sümbioos ja sellisena ainulaadne eestlaste institutsioon väljapoole Eestit. Tartu College sisaldab endas mittetulundusliku haridusliku organisatsiooni Tartu Instituudi, mille najal on Tartu College tänaseks muutunud tunnustatud eesti kultuurikeskuseks (arhiiv, raamatukogu, huvialaringid, seminarid jms) nii Kanadas kui kaugemal. Tartu College on sellisena kandnud ning tutvustanud Eestit, Tartut ja Tartu Ülikooli akadeemilist kultuuri üle kogu Põhja- Ameerika.

Elamr Tampõld lõi ka Eesti ainelise õppetooli Toronto ülikooli juurde. 1982 tegi ta ettepaneku luua Tartu College tuludest Eesti-ainelise õppetooli. 1999.a. asutas Eesti Õppetöö Fondi ( Ilmar Heinsoo nimelise Eesti Stipendiumifondi). 1999 pani ta kokku kaks eesti nädalalehte “Eesti elu”.

Elmar Tampõld on olnud tõeline kodanikualgataja ning Kanada Eesti kogukonna liider ja liigutaja. 1949 asutas ta Toronto Ülikooli Eesti üliõpilaste seltsi, millele tegevuse tuludest loodi stipendiumi fond eesti tudengitele.

Elmar Tampõld on sündinud Käinas, Hiiumaal.

www.utoronto.ca/estonian/elmar_tampold.htm

Ene Ergma tervituskõne.
Paul A. Goble kõne.

Riik on suur ka siis, kui väike.
Riik on kodaniku jagu.
Mina olen kodanik!
Riik on kuu ja mina päike,
mul on maa ja mitte pagu.
Olla kodanik on ¹ikk!

Kodanikul olgu koda,
teiseks kojaks olgu riik.
Riigis olgu seda, toda,
kolmandatki. Iga liik
tundku ennast hästi riigis,
mille tore kodanik
õdusamas konnatiigis
vägev on kui aatomik!

Karl Martin Sinijärv